Élettani, kórélettani háttér
A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a szervezetben a hisztamin lebontásáért. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik.
Klinikai jelentőség
A klinikai tüneteket a folyamatosan magas hisztaminkoncentráció okozza. A DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén allergiaszerű tünetek fordulhatnak elő, elsősorban magas hisztamintartalmú ételek, a hisztamin lebontását gátló, illetve hisztaminfelszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint nem friss ételek fogyasztása esetén.
Leggyakoribb tünetek
- légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
- emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
- bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
- vegetatív tünetek: hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás
- szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás
- fejfájás, migrén, szédülés
- hányinger, émelygés
- menstruációs zavarok
- ödémaképződés (típusosan szemhéj ödéma)
Hisztaminintoleranciát okozó élelmiszerek
- Magas hisztamintartalom miatt:
- belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
- halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
- hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamintartalom)
- savanyúkáposzta
- tartósított zöldségek
- sör
- ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
- vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamintartalma)
- pezsgő
- csokoládé, kakaó
- paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat)
- A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek:
- ananász
- papaya
- avokádó
- dió
- gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
- jódtartalmú kontrasztanyagok
- Nem friss ételek, melyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el
Vizsgálatok | Várható elkészülés |
Hisztamin intolerancia (DAO) | 1-7 munkanap |