Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványianyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.
Az antioxidánsok feladata a szervezetben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése, ezért hatásosnak bizonyultak olyan egészségi probléma esetén, melyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból (oxidatív stressz) erednek, vagy azzal összefüggésben állnak, mint pl. daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri betegségek.
Az oxidatív stressz káros hatásainak csökkentése érdekében figyeljünk az antioxidánsok megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelére, valamint a káros szokások elhagyására (dohányzás, alkoholfogyasztás, stresszes életmód).
Az antioxidáns vitaminok lassítják az öregedést, erősítik az immunrendszert és fokozzák az állóképességet.
Akiknél a felsorolt rizikófaktorok jelen vannak (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, stresszes életmód stb.), valamint a vitaminkészítmények szedése előtt, illetve a vitaminpótlás (-kúra) befejezése után, hiszen egyes antioxidáns vitaminok túlszedése nem javasolt.
A vizsgálat megmutatja, hogy az Ön szervezetében a szükséges mennyiséghez (referenciatartományhoz) képest mennyi van jelen az egyes vitaminokból, mely alapján orvosa meghatározhatja az egyes vitaminok ajánlott napi adagját
Vizsgálatok | Várható elkészülés |
---|---|
Vizelet összfehérje | 1 napos |
Acethylcholin rec. ell.at. | 1 napos |
A vizsgálatok elvégzéséhez nincs szükség semmilyen speciális előkészületre. Amennyiben vitaminkészítményt szed, annak bevételét célszerű a mintavétel/vérvétel utánra időzíteni.